Facebook Retention’ı(Bağlılığı) Nasıl Sağladı?

Berk Öztoprak
3 min readMar 12, 2019

--

İnsanlar ne ara bu kadar Facebook’a bağlandı? Son olaylardan sonra Facebook’un kullanıcı sayısı düşüşe geçti fakat ben biraz başlara döneceğim. Facebook nasıl bu kadar insanların içine girdi düşüncesini kendimce şimdilik . başlıkta irdelemeyece çalışacağım. Not: Bunlar benim kendi fikirlerimdir.

AARRR metriklerinde Retention metriği her zaman bir adım olmuştur. Çünkü sizin bir kere kazandığınız kullanıcıyı tekrar getirip ona bir dönüşüm sağlamak daha maliyetsiz. Haliyle bunu bir çok proje sahibi önemsemeye başladı(Gerçi hala bir çok start-up bunun üzerine düşmüyor ama neyse). Şöyle bir geçmişe baktığınız zaman aslında Facebook’un yaptığı en iyi şey Retention’a yani bağlılığa odaklanıp bir gelen kullanıcıyı daima getirmekti. İncelemeye başlayalım;

Facebook, yapısı gereği zaten bağlılığı vaad eder. Üye olan kullanıcı arkadaşlarının ne yaptığını merak ettiği için her gün bir kontrol mekanizmasını devreye sokan bir ürün. Fakat “Ya ben napıyım arkadaşlarımın yaptıklarını” diyen kullanıcılarda oldu. Facebook bu arkadaşlara nasıl ulaştı?

  1. Oyunlar

Facebook’un -bana göre- en patladığı ve asıl bağlılığı sağladığı zamanlar oyunlara ağırlık verdiği zamanlar oldu. Candy Crush’ın ve Farmville’ın ünlü olmasının tek sebebi Facebook’tu. Facebook’un Growth ekibi buradaki asıl ürün olan Timeline olayını başka bir şeye taşıdı. Özellikle Farmville tam bir Retention örneğine uyan bir oyundu. Yaptığınız çiftlikleri her gün takip etmek zorundaydınız. Bu da bir çok kullanıcının tekrar ve tekrar Facebook’a girmesini sağladı. Arkadaşlarının yaptıklarını önemsemeseniz bile çiftliğinizde neler olup bittiğini görmeniz gerekiyordu. Burada görmemiz gereken nokta çoğu zaman sizin ürününüzle alakalı noktalara odaklanmanız. Baktığınız zaman Facebook bir oyun şirketi değil. Ama asıl başardıkları nokta oyunlardaki Retention’ı kullanarak kendilerine entegre etmesiydi. Benim Retention’a baktığım düşünce yapısı hep yardımcı araçlar üretmek ve bunun üstüne gitmek olarak olmuştur. A/B testi aracı yapıyorsanız sadece yaptığınız tool’dan bir şey beklemeyin. Projeye A/B Test Significant Calculator koyarak gelen kitlenin bir daha gelmesini sağlayın. Çünkü tekrar geldiğinde websitenizde sunduğunuz indirimleri, ürününüzde olan harika özellikleri tekrar gösterebilirsiniz ve bu da dönüşüme yol açar.

2. Sayfalar

İnsanlar ve markalar daima kendini göstermeyi severler. Yapısı gereği motivasyona, duygusal nedenlere, başarılara ihtiyaç duyarlar. Facebook, ilk Sayfalar özelliğini aldığında bir çok arkadaş grubu içlerinden bir arkadaşını seçip sırf eğlenmek için Fan Club oluşturuyorlardı. Bu da Retention’ı sağlayan bir nedendi. Haliyle sayfaların etkileşimlerini gören markalar da oyuna dahil oldu. Bir çok marka post atmaya, yeni içerikler üretmeye ve sırf yaratıcı içerikler üretsin diye çalışanlar almaya başladı. Böyle böyle büyüdü. Oluşturulan eğlenceli sayfalardan hiç bahsetmiyorum. Onların bir kere hitap ettiği bir kitle oluşmuştu ve o insanlar o sayfalardan bir umutla yeni paylaşımlar bekliyordu. Haliyle milyondan fazla kullanıcının tekrar gelmesine sebep oldu.

3. Gruplar

Baktığınız zaman çok basit bir düşünce. Hepimizin takıldığı bir arkadaş grubu, bir etkinlik grubu vb. vardır. Facebook, burada yine insanların motivasyonlarını düşünerek hareket ettiğini umuyorum. Düşündüğünüz zaman gerçek hayatta var olan grubumuzu dijitale taşıyarak her anımızın aslında bir yerde kalmasını sağlıyordu. İnsanlar, gruplar sayesinde kendi fikirlerinde olan insanları görerek kendilerine bir umut arıyordu ve bu umudun daima var olmasını sağlıyordu. Aslında odaklandıkları şey insanın duygu ve motivasyonlarıydı.

İşin özetine gelecek olursak;
Büyüme zihniyeti, hepimizde var olan bir şey. Fakat biz insanların kullanılabilirliğine odaklanırken duygularını ve motivasyonlarını hiçe sayıyoruz. Karşımızdakinin bir insan olduğunu bu insanın daima duygulardan beslendiğini unutmamalıyız. Bence en iyi Retention örnekleri, duyguyu ve motivasyonu tetikleyen örneklerdir. Umarım siz de bu alanlara odaklanır ve Churn Rate’inizi düşürürsünüz. :)

Ayrıca; sohbet, muhabbet, kahve, görüşler, eleştiriler ve danışmanlık için;
berkoztoprakk[at]gmail.com

--

--