Kurumsal ve Optimizasyon Ekibi
ConversionXL blogunda bu konuyla alakalı bir çok yazı mevcut. Optimizasyon konusunda 3 tür(conversionxl yazısına göre) ekip mevcut; Merkezi olan, Merkezi olmayan ve Mükemmellik Merkezi. Bu yazacağım ekip yazısı aslında onların Mükemmel Merkezi kapsamına giriyor ama yine de onları baz almadan yazdığım bir ekip yazısı olarak düşünebilirsiniz. Diğer ekip türüne ayrıca değiniriz.
Birçok şirket optimizasyondan bihaber olarak devam ediyor işlerine. Son zamanlarda büyük e-ticaret şirketleri bu felsefeye yönelmeye başladı. Bu alanda çalışıyorum diye demiyorum ama gerçekten her şirketin bu felsefeyi benimsemesi gerekiyor. Bu felsefeden beslenmesi gerekiyor. Ama bu felsefeyi benimsemesi için Product Owner’ların veya Product Manager’ların optimizasyon hakkında bilgi sahibi olmaları da gerekiyor. Peki bunu nasıl yapabiliriz biraz üstünde konuşalım.
Optimizasyon sadece optimizasyon üzerine çalışan ekibin iş yapacağı bir alan değildir. Bunu bir yazalım. Optimizasyon; her ekibin yapacağı ve optimizasyon ekibinin onlara destek vereceği bir alandır. Bu nasıl olur? Not: Bu ekip görüşü benim görüşümdür geçerliliği size kalmış.
Optimizasyon ekibinde çalışan her kişinin her takımda bir görevi olabilir.
1. UX takımında varyasyon çıkarmak için çalışabilirler. Çünkü ellerinde önceden yaptığı testlerden veya yaptığı kalitatif ve kantitatif veriden verileri vardır. Bu yüzden UX ekibiyle varyantlar çıkarmak ve fikir vermek üzerine çalışabilir.
2. UI takımında da aynı şekilde varyasyon çıkarmak için çalışabilirler. UI takımında ikon, renk, görsel değişiklikler gibi varyasyonlar çıkarmak için yardım edebilirler. Şöyle bir senaryo da olabilir; UI takımı “biz bu renge karar verdik” diyebilir fakat optimizasyon takımı “biz bunun testini yaptık bu yüzden bu renk olmalı. Fakat yine de değişiklik olacağına inanıyorsan veya elinde bununla alakalı bir veri varsa(makale, araştırma vs) bunu test edebiliriz.” diyebilir. Bu yüzden burda da çalışabilir.
3. Front end takımında da optimizasyon yapılabilir. Peki bu nasıl olur? Front endin yaptığı bir sayfayı kendi içlerinde test edebilirler. Sayfadaki animasyon hızlarına, siteye en çok hangi pc/mobil özellikleriyle giriliyorsa o ayarlarda bir cihazda bunun kontrolünü yapabilir buna göre değişiklik isteyebilir. Ve ayrıca testin varyasyonlarını test edebilmek için a/b mi, split mi, mvt mi olacağına beraber karar verebilirler.
Bana göre; elinizde ne kadar optimizasyoncu varsa ekipleri buna göre düzenlemeniz sizin yararınıza olacaktır. Optimizasyon üzerine çalışan kişilerin yetkinliğine de bu derecede güvenmelisiniz. Ki zaten kendini belli eder. Şöyle özetleyebiliriz;
1. CRO
2. Front-end Developer
3. UX Designer
4. UI Designer
Böyle bir ekip dizilimi daima faydalı olacaktır. Ve bu şekilde 2, 3, 4… ekibiniz varsa bunlar daima iletişim halinde çalışırsa upliftleri siz düşünün. :)
Bu ekip olayının üst versiyonunda Marketing ekibi de dahil olabilir. Burda da şöyle bir şey yapabilirsiniz; Bir landing page çıkmaya karar verdiniz ve bunu reklamlardan öne çıkartmak istiyorsunuz. Geri dönüş getireceğine inanıyorsunuz. O zaman Marketing ekibinden birisiyle de oturup reklamlar hakkında varyasyonlar çıkartabilirsiniz. Ayrıca en uç noktada da Content ekibinden birisini alıp o da text varyasyonları çıkarmak için çalışabilir. Content kısmı Türkiye’de çok önem görmüyor ama olanda da üstüne gidilirse üst seviyelere ulaşılabilir. Burada unutulmaması gereken nokta bu saydığım bir ekip olmalıdır. 4 cro, 4 ui d, 4 ux d olarak hepsi birer ekip olarak çalışması benim tercihimdir.
Bu biraz optimizasyon tabanlı ekip kurmaya yönelik bir fikirdi. Bir dahaki yazıda Growth Hacking kavramını benimsemiş kurumsal şirkette bir optimizasyon ekibi kurulmasından bahsedeceğim. Bu konuda Emre Güney’i takip edebilirsiniz. Kendisi bu konuda çok başarılıdır.
Sohbet, muhabbet, kahve, görüşler, eleştiriler ve danışmanlık için;
berkoztoprak[at]yandex.com